About

Tez hazırlama

Çevreden alınan duyumlar ve yapılan gözlemlere göre mevzubahis aşamayı, yükseköğretim sürecinin en zorlu aşaması olarak nitelendirmek yanlış olmayacaktır. Birçok öğrenci neyi nasıl yapacağını bilmediğinden ötürü bu aşamada nereden başlayacağına karar verememektedir. Bu hususta sorunun nereden kaynaklandığını tespit edebilmek amacıyla düşünmek yeterli olacaktır. Öyleyse birkaç dakika durup düşünüldüğünde problemin ortaya çıkışında etkisi olan faktörleri okullardan, öğrencilerden, danışmanlardan ve yasal prosedürlerden kaynaklı olmak üzere çeşitli sınıflandırmalara ayırabiliriz. Bu etkilerin her birini aşağıda ayrı ayrı inceleyelim.



​Üniversitelerden Kaynaklı Sorunlar: İşleyiş olarak değerlendirme yapıldığında temel sıkıntıların okullardan kaynaklandığı gözlemlenmektedir. Aslında tek başına bir başlıkta incelemek çok doğru olmayacaktır. Neticede bu kurumlar yasal işleyiş etrafında hizmet vermektedir. Dolayısıyla direkt olarak kanunlardan etkilenmektedirler ve üstelik bu etkiyi direkt olarak revize etme şansları da bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu boyuttan değerlendirme yapıldığında yükseköğretim kurumlarının payına küçük bir miktar düşecektir ancak burada ifade edilmek istenen diğer kıstasları ayrı tutmak kaydıyla kendi içlerinde bir şeyler yapabilecekleri gerçeğidir. Öyle ki insan kaynaklarını (danışmanlar) eğitebilir, talebeleri bilinçlendirebilirler. Hatta bu iki tarafında konuyla ilgili kendilerini geliştirmeleri sağlanabilir. Belki de kanun koyucuya tavsiye niteliğinde bilgi aktarımı yapabilirler. Sonuçta bu anlatılanlardan hareketle temel sorun okulların kendisinden kaynaklı olarak nitelendirilmektedir. Kusursuz (!) çalıştaylar talep ettikleri talebelere sundukları sözümüz onlara yazım kılavuzunda ‘’unvan’’ kelimesini yazamayan bazı kuruluşlar, eğitim seviyesinin en üst basamaklarında insanlar ders vermeye çalışmaktadırlar. Biraz ilginç bir durum sahiden.



Talebelerden Kaynaklı Sorunlar: Aslında herhangi bir problem söz konusu olduğunda ilk olarak kişinin kendisiyle ilgili tespitlerde bulunması büyük önem arz etmektedir. Çünkü kendimizden başlayarak bir şeyleri düzeltebilirsek, gerçekçi yaklaşım sergilemiş oluruz. Bu noktada birçok öğrenciyi başarısız olarak nitelendirmek mümkündür. Ne yapacağını bilmeyen birisine hiç kimse yardım edemez değil mi? Öyleyse öğrenci, okul kaynaklı problemler başta olmak üzere, diğer engellerin tamamını aşmak durumundadır. Bir takım araştırmalar yapmaları kendilerini geliştirmelerine katkıda bulunabilir. Herkesin bahane üretmeye hazır olduğu bir ortamda öğrencilerden bunu beklemek çok mümkün görünmemekle birlikte, olması gereken kesinlikle budur. Hâlbuki içinde bulunulan dönemde iletişim ve araştırma olanakları öylesine artmıştır ki insanların işi son derece kolay hale gelmiştir. Ancak bu gelişmeleri kendi gelişimi için kullanan insanların azınlığı dikkat çekmektedir. Birçoğu sahip olduğu imkânların farkında bile değildir. Bu durumda diğer etkenlerin söz konusu süreci başarılı biçimde sonlandırmak için yeterli olması olanaksızdır. Çünkü önce öğrencilerin bunu istemeleri ve ilgili gereklilikleri yerine getirmeleri önemlidir.



​Danışman Kaynaklı Sorunlar: Aslında tez hazırlama aşamasının tüm kıstasları da ciddi manada yetersiz gibi gözükmektedir. Daha doğru tabirle bu yetersizlik işler tersine gittiğinde belirmektedir. İyi bir okuldasınız ve ilgili bir hocanız var ise zaten sizin için söyleyecek pek söz yok ancak ciddi bir azınlık içerisinde olduğunuzu da hemen vurgulamak isteriz. Bu aşamanın bir standardı olmaması sebebiyle danışman hocaların eşitlikten uzak politikaları dönem dönem talebeleri canından bezdirmektedir. Birçok kez yaşadığımız üzere isminin önünde çeşitli unvanları bulunan insanlar söylediklerini inkar ediyor veyahut o zaman öyleydi şimdi böyle deyip güzel bir hayat ders veriyor, belki de vermeye çalışıyor. Daha kötüsü bunların tamamı öğrencinin elinde yazılı olarak mevcut iken bunları yapabiliyor olmalarıdır.
kaynak: http://www.kalemtezhazirlama.com